Controlorii STB nu vor mai purta veste albastre. Cum îi poți recunoaște în autobuze (exclusiv)

04 iulie 2022

Articole din această categorie

Controlorii STB nu vor mai purta veste albastre. Nu de puține ori, în mijloacele de transport am văzut celebrele veste albastre ale controlorilor RATB, ulterior STB. Această, să-i zicem, uniformă intra în vigoare în 2016. Dar, în curând, aceste veste vor dispărea din arsenalul angajaților STB, conform Impact.ro. Din informațiile obținute, departamentul comercial al STB este cel care a luat această decizie. În răspunsul oficial al companiei se explică și justificarea acestei decizii.

Adio veste albastre! Controlorii STB nu vor mai purta veste albastre

În urmă cu 6 ani, conducerea companiei STB lua decizia de a introduce în circulație o uniformă distinctivă pentru controlori. Deși, inițial, se spunea că vor mai exista și angajați care vor controla călătorii fără a avbea semne vizibile distinctive, vestea albastră a devenit un accesoriu permanent și obligatoriu.

În afară de acete veste, pe care de altfel era scris „Controlor”, angajații mai aveau și legitimațiile de servici, acestea având pe verso și delegația de control. Aceasta reprezintă împuternicirea angajatului STB SA de a efectua verificarea titlurilor de călătorie. Redacția Impact.ro a aflat în exclusivitate faptul că, în curând, controlorii STB nu vor mai purta veste albastre, angajații circulând în civil prin mijloacele de transport în căutare de călători fără bilet.

„S-a luat această decizie, a renunțării la vestele bleu. Pentru controlori e mai bine, fiindcă oamenii nu-i vor mai putea repera cu ușurința de altădată”, au declarant sursele respective pentru impact.ro.

Supracontrol în mijloacele de transport

Așa cum există în mijloacele de transport ale CFR Călători supracontroale, așa vor apărea și prin mijloacele de transport public STB. În general, supracontrolul are o menire clară. Pe de o parte dacă angajații companiei își fac treaba. Pe de alta să descopere alți călători care circulă fără bilet.

Așa se facă că STB a anunțat înființarea unui nou departament de supracontrol. Compania declară că „STB SA a înființat Biroul de Supracontrol pentru eficientizarea activității de verificare a titlurilor de călătorie în mijloacele de transport public.”

„În luna iunie 2022, STB SA a demarat un prim proiect în cadrul activității de supracontrol. S-au repartizat în traseu echipe de controlori care nu poartă vestele albastre cu însemnele CONTROL – STB SA. Așa cum era obișnuit până acum publicul călător.

Scopul acestei acțiuni este de a determina toți călătorii să circule cu titlu de călătorie valabil. De a elimina situațiile în care aceștia achitau călătoria doar la vederea vestelor de control.”, se arată într-un comunicat de presă al STB remis către impact.ro

Controlorii STB nu pot efectua controale fără legitimații

Un alt aspect, de altfel important, este modul de legitimare a angajaților STB care vor merge în controale prin mijloacele de transport public, despre care se menționează următoarele:

 

„Precizăm faptul că, fără cardul de identitate, controlorii legitimații călătorie NU pot efectua controlul. Fară echipament de control și fără card de identitate, NU se pot emite carduri de suprataxă. Mecanismele de verificare și autentificare a angajaților în procesul de verificare a titulurilor de călătorie sunt corelate. Este așa, tocmai pentru a elimina posibilitatea ca alte persoane să poată efectua controlul.

Prin urmare, nu vesta albastră definește un controlor de legitimații călătorie, ci documentele și echipamentele mai sus menționate. Echipele de controlori legitimații călătorie sunt instruite ca la momentul controlului să prezinte legitimația de control, cardul de operator și echipamentul de control”, se mai arată în comunicatul STB.

Așadar, mare atenție de acum în colo. Este mai bine să preveniți astfel de situații, pe alocuri penibile, și să vă asigurați că aveți titluri de călătorii, sau abonament.

 

Cea mai mare problemă a ta nu tine de faptul că nu ai bani.  Cea mai mare problema a ta tine de faptul ca nu stii cum sa faci bani.