Cea mai mare problemă a ta nu tine de faptul că nu ai bani.  Cea mai mare problema a ta tine de faptul ca  nu stii cum sa faci bani.

Cum sa faci Bani Online. Site-uri prin care poti sa faci bani pe net sau bani stand acasa.
O parte din afaceri, cele care au ajuns la o maturitate si nu mai cresc agresiv, platesc ca dividende o parte din profit, trimestrial, semestrial sau anual
Imi doresc ca aceata postare sa fie cat mai educativa si sa va trezeasca interesul pentru investitiile la bursa  Imi doresc foarte mult ca acest mesaj sa ajunga la toti cei care cocheteaza cu ideea de a investi la bursa, cu cei care vor sa ajunga independenti financiar sau pur si simplu sa isi suplimenteze veniturile pentru cand vor ajunge la pensie.
 
Daca aveti intrebari sau comentarii cu privire la cele de mai jos, voi raspunde cu drag.

De ce trebuie sa incepi sa investesti la bursa

 

Ce inseamna sa investesti la bursa?

In esenta, inseamna sa investesti in afacerile care ne asigura astazi si maine cam tot ce avem nevoie pentru a exista ca societate umana.
Telefonul de pe care citesti acest mesaj, cele mai importante aplicatii de pe telefonul tau, laptopul de pe care lucrezi, masina pe care o ai, mancarea pe care o consumi, electricitatea, gazele, benzina, hainele pe care le porti … aproape toate sunt produse de o firma listata la bursa.
Investind in actiuni ale acestor companii, vei castiga in mod pasiv (fara a consuma timp) partea de profit aferenta detinerii tale de actiuni din acea afacere.
 

Cum castigi la bursa?

O parte din afaceri, cele care au ajuns la o maturitate si nu mai cresc agresiv, platesc ca dividende o parte din profit, trimestrial, semestrial sau anual (majoritatea plateste anual), iar restul profitului il reinvestesc pentru cresterea afacerii. De la aceste companii te poti astepta la bani primiti in cont (dividende) si la cresterea pretului actiunilor, dar intr-un ritm mai lent.
Alte companii, aflate in plina crestere si expansiune, vor pastra tot profitul pentru a se extinde si mai mult. De la aceste companii te poti astepta la cresterea pretului actiunii.
Atat companiile mature, cat si companiile aflate in crestere accelerata pot sa recompenseze actionarii si prin rascumpararea propriilor actiuni. Astfel, daca o companie are 100 de actiuni si tu detii 1 actiune, ai practic 1% din companie. Daca respectiva companie hotaraste sa cumpere din piata 10 actiuni si apoi sa le anuleze (stock buybacks), atunci tu vei detine in continuare 1 actiune, dar din 90 de actiuni in total, adica 1.1% din companie. Astfel, ajungi sa detii mai mult din companie fara sa faci nimic special.
Exista si afaceri care nu sunt inca pe profit si isi investesc toti banii in cresterea cifrei de afaceri. Aceste afaceri au un grad mai mare de risc, dar si un potential mai mare de castig.
 

Riscurile investitiilor la bursa

Exact ca in antreprenoriat, exista riscuri asociate afacerilor.
Exista riscuri sistemice: criza economica, inflatie mare, conflicte armate mondiale etc. si
Exista riscuri specifice afacerii respective: management prost, concurenta, declin al industriei specifice etc.
Atat riscurile sistemice, cat si cele specifice pot afecta afacerile in sensul in care sa le scada profitul, sa intre pe pierdere sau chiar sa ajunga la faliment.
In caz de scadere a profitului sau intrarea pe pierdere, pretul actiunilor va scadea. In caz de faliment, pretul poate sa ajunga si la zero.
 

De ce trebuie sa incepi sa investesti la bursa

De ce trebuie sa incepi sa investesc astazi?

Pentru ca, in mod real, eu nu stiu vreo alta metoda, testata in timp, care sa iti ofere randamente pasive peste rata inflatiei (pasiv inseamna fara a-ti consuma timpul), in afara de actiunile listate la bursa si inchirierea imobiliarelor.
Tu stii?
Adica da, pot pune osul la treaba si sa faci venit din activitatea ta cat vrei (job, business, freelancing etc.) dar iti consuma timpul. Vei avea nevoie sa faci bani si pasiv atunci cand vei dori sa incetinesti ritmul.
 

Daca ai ca scop indepedendenta financiara: 

Vei avea nevoie de venituri pasive. Acestea vin, in mod real, si pe termen lung, doar din aceste 3 clase de active: Actiunile listate la bursa, Obligatiuni/ Titluri de stat si chirii din imobiliare.

 

Daca ai ca scop o pensie mai mare: 

Acelasi lucru. Pe langa pensia de stat (care este totusi o asigurare mai mult decat o pensie), cea mai buna metoda de a avea o a doua pensie (mai banoasa) este din dividende si chirii.
 

Este greu sa investesti?

Pe strategia pasiva – investitii pasive in ETF-uri sau eventual actiuni blue chips (actiuni mari, solide), acolo unde poti replica un indice bursier – este FOARTE usor sa inveti sa investesti eficient.
Este mai greu sa inveti sa faci o mancare decenta, sa inveti sa folosesti un smartphone sau sa inveti sa mergi pe bicicleta decat sa investesti pe strategia pasiva.
In mod real, si un pusti de 10 ani ar putea sa invete si sa implementeze decent o strategie pasiva.
 
De ce trebuie sa incepi sa investesti la bursa

Functioneaza?

Da, functioneaza. Indicele bursei din SUA a avut un randament mediu de aproximativ 10% pe an, in ultimii 100 de ani, la o inflatie medie de aprox. 3%.
In viitor, nu stim ce va fi, insa probabilitatea sa functioneze este mult mai mare decat sa nu functioneze. Pana la urma, vei avea nevoie si in viitor de toate bunurile si serviciile produse de afacerile listate pe bursa, nu?
 

Ce este un ETF?

Foarte simplist, un fond de investitii listat la bursa si care are comisioane foarte mici. De obicei, aceste ETF-uri urmaresc un indice bursier, adica o lista de actiuni preselectate de catre o agentie independenta (cum ar fi Standard & Poors sau MSCI).
 

De ce ETF-uri si nu fonduri mutuale, fonduri de pensii

Sunt ok si fondurile mutuale si fondurile de pensii, dar trebuie sa iti asumi un cost care nu este mic.
Diferenta este data in principal de comisioane. ETF-urile au comisioane de 0.1%-0.3%, pe cand alte fonduri administrate activ au comisioane de 1-3%.
Pai si ce mare diferenta?
Pe termen lung, de 30 de ani, la o investitie de 1000 de euro pe luna, diferenta este de peste jumatate de million de euro in plus pentru cel care investeste in ETF-uri vs fonduri cu un comision de 2%, la conditii de piata similare.
Si alte instrumente gen asigurari, unit linked-uri? Sunt mult mai slabe si fata de fondurile mutuale si de pensii.

De ce trebuie sa incepi sa investesti la bursa

Si atunci de ce pierd unii investitori bani?

Sunt multe motive, insa cele mai importante ar fi:
1. Fac speculatii nereusite (vor sa dea tunuri pe termen scurt si nu le iese);
2. Investesc la plesneala, dupa ce suna bine (hmmm… o sa cumpar compania X pentru ca am auzit de ei ca fac lucruri bune);
3. Investesc dupa tik tok sau youtube (urmaresc nu stiu ce pusti influencer, care si el investeste la plesneala);
4. Nu au rabdare si nu inteleg ca investitiile se fac pe termen lung;
5. Se sperie pentru ca …. normal ca vine apocalipsa … in fiecare an;
6. Sunt aroganti si cred ca se pricep.
 

De ce as avea nevoie de un curs de investitii pentru a invata strategia pasiva?

Poti sa o studiezi si singur fara probleme, daca ai timp de investit. Cat timp? Cateva sute de ore pentru a sorta informatia junk de cea corecta, pentru a intelege mentalitatea specifica, a invata caracteristicile tehnice ale instrumentelor, strategia generala de investitii si platformele brokerilor si apoi sa adaptezi totul pentru specifcul unui rezident din UE (sunt diferente fata de US, de exemplu).
Sau poti sa investesti sub 200 de euro si 10-15 ore si ai totul structurat si etapizat intr-un curs video, facut pe specificul unui rezident din UE.
Ai toate etapele, explicatiile, documente de lucru, alocari de portofolii si instrumente concrete, cu share screen in Cursul de investitii eficiente pe bursa – nivel 1 (ETF-uri), plus, la varianta Gold, cea un pic mai scumpa, ai si suport in implementare prin intermediul grupului privat.
 

Next level dupa ETF-uri: Investitii in actiuni individuale

Daca vrei sa intelegi mai bine bursa si sa incerci sa bati randamente medii oferite de piata, atunci vei avea nevoie de cunostinte mai avansate.
Vei avea nevoie sa inveti sa analizezi o industrie, modelul de business al unei companii, cifrele, cat si graficul pretului.
 

 

Investitiile la bursa te inbogatesc lent dar sigur !

 
In final, eu stiu ca avem cu totii visuri mari si ca vrem sa ajungem milionari cat mai repede (ieri, daca se poate), insa mai trebuie sa ne gandim si la lucruri din astea pamantene, cum ar fi: eu cat mai vreau sa trag de mine cate 10 ore de munca pe zi si … partea si mai distractiva … eu din ce voi trai la pensie…?
Investitiile la bursa te imbogatesc lent, dar aproape sigur si totusi sunt atat de putini care au rabdare sa o si faca.
Majoritatea vrea sa dea un tun .. si tun ramane toata viata, cand solutiile sunt atat de simple si implica doar cateva ore pe luna.
Acum, poate tu ai alte idei mai bune de a obtine venituri pasive pe termen lung. Daca ai chiar te rog sa le impartaseti cu noi. Eu unul, nu am gasit metode mai bune, eficiente ca timp si sustenabile decat investitiile la bursa. Si am "decat" aproape 5 ani de investitii la bursa 

Articole din această categorie

30 iulie 2022

De ce trebuie sa incepi sa investesti la bursa

11 martie 2024
Un consorțiu internațional de ingineri din Marea Britanie, Olanda, Spania, Austria și alte țări va dezvolta în apropierea Insulelor Canare un prototip funcțional pentru producerea electricității folosind energia solară captată
08 martie 2024
Investiția în actiuni la bursa reprezintă o metodă populară prin care investitorii pot crește capitalul și își pot atinge obiectivele financiare. Descoperă ce presupun, cum funcționează aceste investiții, ce avantaje
08 martie 2024
Fiecare persoană visează la ideea de a face bani fără să depună un efort constant. Cu toate acestea, puțini știu că există modalități de a câștiga bani pasiv chiar și
Vezi care sunt cele mai noi oferte evoMAG și comandă online rapid în maxim 30 de secunde.