Cea mai mare problemă a ta nu tine de faptul că nu ai bani.  Cea mai mare problema a ta tine de faptul ca  nu stii cum sa faci bani.

Cum sa faci Bani Online. Site-uri prin care poti sa faci bani pe net sau bani stand acasa.
Dacă ai cumparat o mașină nouă și vrei sa iei numere preferentiale, uite ce trebuie sa stii

Câti bani costă numerele de înmatriculare preferențiale în anul 2022? Tot mai mulți șoferi  au un atașament personal și emoțional profund față de autovehicolul lor. Poate de aici și dorința de a avea numerele de înmatriculare preferențiale. Se pare că acest demers nu a fost niciodată atât de popular. Există 100 de motive pentru care oamenii prefera numerele de înmatriculare preferențiale. Fie că este vorba de un simbol al statutului, de o declarație de modă sau pur și simplu pentru că nu le place plăcuța de înmatriculare originală. Dacă vă gândiți să recurgeți si voi la acest demers, vă spunem câti bani costă numerele de înmatriculare preferențiale în 2022.

Ce acte ai nevoie si in cat timp se eliberează numerele preferentiale

 

Dacă ai cumparat o mașină nouă și vrei sa iei numere preferentiale, uite ce trebuie sa stii

Nu se poate vorbi despre numerele de înmatriculare preferențiale fără a vorbi despre bani. Cumpărarea unor numere de înmatriculare preferențiale ar putea fi, de asemenea, o investiție.

Adevărul este că, în unele cazuri, costul unei plăcuțe de înmatriculare private poate fi de  exrem de scump în anumite state europene. Dar, conform datelor, în România costurile nu sunt extrem de mari.

În Marea Britanie, de exemplu, la o licitație recentă a DVLA, plăcuța de înmatriculare IG 1 a fost vândută cu suma impresionantă de 222.000 de lire sterline. Pe lângă această sumă se mai adaugă și prima de cumpărare și TVA-ul. conform impact.ro

 

Ce acte ai nevoie si in cat timp se eliberează numerele preferentiale

Este a treia cea mai scumpă plăcuță de înmatriculare din Marea Britanie, după 25 0 și 1 D, vândute pentru 400.000 de lire sterline în 2014 și, respectiv, 285.000 de lire sterline în 2009.

Numerele de înmatriculare preferențiale nu trebuie să coste o avere, și sincer, depinde de mai mulți factori.

De unde provine plăcuța de înmatriculare privată? De la cine provine? De cât timp este pe piață? Cât de mult interes a stârnit? Mai există o altă plăcuță de înmatriculare privată asemănătoare? Trebuie să țineți cont de toate aceste aspecte atunci când căutați una. În esență, este același principiu al oricărui sistem de „cerere și ofertă”. O verificare, chiar dacă vorbim de numere preferențiale, o puteți face aici.

Cât costă numerele de înmatriculare preferențiale în 2022

Dar cum noi trăim în România, aici prețurile nu sunt chiar atât de piperate. Cel mai important lucru de reținut, nu există un sistem de licitație, precum cel exemplificat anterior.

În general, numerele de înmatriculare, să le zicem clasice, constau într-o singură literă, sau două, în funcție de județ, urmată de trei cifre și trei litere. Noul sistem de emitere a numerelor de înregistrare a fost implementat, începând cu ianuarie 2010.

În stânga plăcuței se află o bandă albastră cu ovalul RO în alb sub cele douăsprezece stele europene aurii. Prima literă denotă județul, unde B reprezintă București, iar după prima literă se află un autocolant de inspecție tehnică. În cazul în care vrem numerele de înmatriculare preferențiale, aici de fapt, intervine particularitatea.

Conform DRPCIV, dacă vreți să știți cât costă numerele de înmatriculare preferențiale în 2022, puteți accesa informațiile publicate pe site-ul instituției, dar sunt după cum urmează:

 • 20 lei/placă tip A – plăci normale cu dimensiunea 110 x 520mm, folosite pentru toate autovehiculele (2 plăci – 40 lei).
 • 23 lei/placă tip B -plăci de formă dreptunghiulară cu dimensiunea 200x340mm (descrise și ca ”pătrate”), folosite doar pentru partea din spate a remorcilor sau a vehiculelor 4 x 4, dacă au un astfel de spațiu prevăzut din construcție.
 • 17 lei/placă tip C – plăci folosite doar pentru motociclete, dimensiunea de 130×240 mm.
 • 45 lei/operatiune – atribuire numar preferential: atribuirea unei combinații a numărului de înmatriculare, la alegerea solitantului la care se adaugă și valoarea plăcilor cu număr de înmatriculare (tip A,B sau C).
 • 30 lei/operațiune – păstrare număr: păstrarea combinației numărului de înmatriculare înainte de înstrăinarea vehiculului.
   
 • Exemplu numere de înmatriculare preferențiale

  Să zicem că avem un viitor șofer, pe numele său Ionescu Liviu Gabriel (n.r. numele este unul fictiv). Domnul Ionescu, din București, este dispus să plătească o sumă de bani, conform legislației în vigoare, pentru a avea numerele de înmatriculare preferențiale.

  Asta înseamnă că în afară de litera județului, în cazul nostru B (București), domnul Ionescu vrea atât cele trei cifre, cât și următoarele trei litere preferențial (de exemplu inițialele numelui său complet).

  Mergând mai departe, să zicem că numerele ar putea reprezenta o dată importantă pentru domnul Ionescu, de exemplu parte din cifrele regăsite în ziua, luna, sau ziua și anul, sau luna și anul, nașterii sale.

  Deci, numerele de înmatriculare preferențiale alese de domnul Ionescu ar fi: B 0855 (numere din ziua, anul nașterii) ILG (inițialele numelui său complet).

  Ce acte ai nevoie și în cât timp se eliberează numerele preferențiale

  Conform legislației, la eliberea de numere de înmatriculare, fie clasice fie preferențiale, pentru o mașină nouă, aveți nevoie de 8 documente obligatorii, după cum urmează:

 • Cererea de înmatriculare auto;
 • Fișa de înmatriculare completată și semnată de proprietar (sau de persoana care depune actele în locul său), care să fie vizată de ANAF;
 • Dovada plății certificatului de înmatriculare: 49 de lei;
 • Actul de identitate al solicitantului (original și copie);
 • Contractul RCA în termen de valabilitate încheiat pe numele proprietarului vehiculului (copie);
 • Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului (original și copie);
 • Cartea de identitate a vehiculului (original și copie);
 • Chitanța pentru taxa plăcuțelor cu numărul de înmatriculare: 20 de lei/placă sau 45 de lei/placă pentru numere preferențiale;
 • În cazul în care mașina va fi înmatriculată pe persoană juridică, sunt necesare acte care atestă dobândirea personalității juridice și împuternicirea acordată persoanei desemnate să se ocupe de înmatricularea acesteia.
 • De la momentul depunerii documentelor, în funcție de numărul de clienți, poate dura de la 3 ore la două zile lucrătoare.

  Concluzie

  După cum ați observat, în cazul în care vă doriți numerele de înmatriculare preferențiale, veți plăti 45 de lei. Comparativ cu prețul exemplificat pentru Marea Britanie, zicem noi că merită.

Articole din această categorie

29 iulie 2022

Ce acte ai nevoie si in cat timp se eliberează numerele preferentiale

11 martie 2024
Un consorțiu internațional de ingineri din Marea Britanie, Olanda, Spania, Austria și alte țări va dezvolta în apropierea Insulelor Canare un prototip funcțional pentru producerea electricității folosind energia solară captată
08 martie 2024
Investiția în actiuni la bursa reprezintă o metodă populară prin care investitorii pot crește capitalul și își pot atinge obiectivele financiare. Descoperă ce presupun, cum funcționează aceste investiții, ce avantaje
08 martie 2024
Fiecare persoană visează la ideea de a face bani fără să depună un efort constant. Cu toate acestea, puțini știu că există modalități de a câștiga bani pasiv chiar și
Vezi care sunt cele mai noi oferte evoMAG și comandă online rapid în maxim 30 de secunde.