Cea mai mare problemă a ta nu tine de faptul că nu ai bani. Cea mai mare problema a ta tine de faptul ca nu stii cum sa faci bani.
Guvernul Romaniei se lauda nonstop cu performantele economice dar nu le pasa de romanii afectati de scumpirile gigantice la alimentele de zi cu zi. Inflatia medie a fost in ianuarie cu 44% mai mare fata de inflatia din inuarie 2020, unele produse sau servicii sau dublat sau triplat fata de aceeasi perioada din an arata datele Institutului Național de Statistică (INS) la solicitarea noastra.
Analistii considera ca pe de o parte Guvernul a luat decizii prea tarziu, iar pe de alta parte nu a luat deciziile potrivite pentru a tine inflatia in frau, ba chiar a contribuit si el la scumpiri prin majorări constante de taxe în ultimii trei ani și la deficitul bugetar imens.
Datele statistice arata majorari mediii de pana la 49% la sectorul alimentar. Exista cresteri semnificative la alimentele de baza :
Reamintim, Guvernul Romaniei a plafonat adaosul comercial la alimentele de bază din iunie 2023, dar prețurile au crescut inclusiv cu această măsură.
Dupa produsele alimentare un al sector a inregistrat cresteri enorme. Detergenții au consemnat scumpiri de 61,15% conform INS. Premierul Romaniei, Marcel Ciolacu a criticat anul trecut scumpirea detergenților, spunând că nu au fundament economic. La acel moment, Bogdan Chirițoiu – președintele Consiliului Concurenței – a afirmat că scumpirea detergenților a venit din „efectul waterbed. Mai exact, din cauză că nu mai puteau scumpi mâncarea, au scumpit alte produse neplafonate.
Pe langa scumpirile detergentilor , serviciile de igiena corporala so cosmetica au inregistrat scumpiri de pana la 60%. Incaltamintea si imbracamintea este mai scumpa cu 32%.
De asemenea un sector care afecteaza intreaga populatie este si sectorul farmaceutec care inregistreaza scumpiri de 30%.
Unele dintre cele mai mari scumpiri au fost însă consemnate în domeniul utilităților. Gazele erau în ianuarie cu 84,49% mai scumpe față de ianuarie 2020, energia electrică era cu 39,79%, iar cea termică, cu 50,9%. Creșterile vin în contextul în care prețurile la curent și gaze au fost plafonate încă din 2021, dinainte de invadarea Ucrainei de către Rusia.
Guvernul a aprobat recent prelungirea plafonării la energie cu trei luni, până în iulie 2025, iar la gaze, cu un an, până în aprilie 2026. Prelungirea mai mare la gaze a venit din cauza scandalului privind golirea depozitelor. La capitolul apă, canal, salubritate scumpirile sunt de 90,7%. Prețul combustibililor a crescut și el în același interval cu 44,39%.
Turism, restaurante, cafenele Nici cei care preferă ieșitul în oraș sau concediile nu au scăpat: prețurile în restaurante, cafenele și cantine sunt cu 54,89% mai mari, în timp ce cazarea în unitățile hoteliere cu 39,47%. Cea mai mare scumpire înregistrată este dublarea costurilor cu serviciile poștale, acestea crescând cu 108,18
Analistul economic Adrian Negrescu dă tot pe stat vina pentru inflația mare. El spune însă că de vină ar fi taxele impuse în ultimii ani.
Inflația este cea mai perfidă taxă pe care statul o aplică, cinic, prin diverse artificii. Crește taxele, impozitele, accizele, crește salariul minim peste potențialul pieței, schimbă regulile administrative – toate cu un singur scop: să adune mai mulți bani la buget. E un impozit cinic, e o mamă a tuturor taxelor pe care ne-o «vinde» într-un mod pervers, prin provocarea unor bucle de scumpiri”, acuză Negrescu
Taguri: taxe,impozite, scumpiri, guvern, inflatie, romania
Romania atrage din ce în ce mai multe investitii uriase straine