Cea mai mare problemă a ta nu tine de faptul că nu ai bani.  Cea mai mare problema a ta tine de faptul ca  nu stii cum sa faci bani

Cum sa faci Bani Online. Site-uri prin care poti sa faci bani pe net sau bani stand acasa.

Guvernul României pregătește noi modificări la Ordonanța 196/2005, care impune sancțiuni Organizațiilor de Transfer de Responsabilitate (OTR), responsabile cu colectarea deșeurilor de echipamente electrice si electronice din piață.

Noile sancțiuni asupra OTR-urilor vor duce la scumpiri automate pe piața tuturor electrocasnicelor. Astfel, scumpirile vor varia între 50 și 350 de lei în funcție de tipul de aparat electrocasnic pe care românii îl vor achiziționa. Un frigider va costa cu 350 lei mai mult.

Taxa de timbru verde poate crește de până la 10 ori la începutul anului viitor. Frigiderele se vor scumpi cu cel puțin 350 de lei

06 septembrie 2022

Taxa de timbru aduce noi scumpiri

Dacă în prezent taxa de timbru verde pentru un frigider este de 50 de lei, aceasta se poate majora de până la 7 ori și poate ajunge astfel la 350 de lei. Spre exemplu, pentru un frigider care costă 1000 de lei, cumpărătorul va fi nevoit să scoată din buzunar 1350 de lei. În cazul televizoarelor, taxa de timbru verde este de 5,5 lei, iar aceasta ar putea crește de până la 10 ori. Astfel, cumpărătorul va ajunge să plătească  55 de lei în plus pentru un televizor care, dacă acum costă 1095 lei, la anul va fi 1140 Lei.

Aceste scumpiri pornesc de la decizia Guvernului de a modifica Ordonanța 196/2005, ce va afecta activitatea OTR-urilor din România, responsabile de reciclarea acestor echipamente.

Activitatea Organizaților de Transfer de Responsabilitate (OTR) poate fi explicată succint, pe ințelesul tuturor, astfel: orice producător de echipamente electrice și electronice, înainte de a le pune spre vânzare, trebuie sa incheie un contract cu un OTR, care se va asigura că va ridica din piață, spre reciclare, o anumită cotă parte din echipamentele electrice și electronice (DEEE), ieșite din uz, emise de acel producător în ultimii 3 ani.

Dacă până acum baremul era de 45%, prin această modificare a OUG vor trebui să ridice din piață 65% din toată cantitatea de echipamente electrice și electronice, în tone, din ultimii 3 ani.Taxa de timbru verde poate crește de până la 10 ori la începutul anului viitor.

De ce baremul de colectare impus este nerealist pentru România

Baremul de colectare este nerealist, în special pentru piața din România, unde capacitatea de colectare este de doar 35%. Populația folosește produsele cumpărate mai mult timp, iar, în cei trei ani luați în calcul, nu se aruncă mai mult de 35%.

În acest sens, baremul de colectare, de 65%, stabilit la nivel european, este nerealist pentru 24 din 28 de țări ale Uniunii Europene. Nici măcar Suedia, țara care a creat acest sistem, nu a reușit să atingă țintele de colectare, iar Comisia Europeană discută acum varianta de a modifica mecanismul de calcul pentru a-l face mai realist.

În acest context dificil, Adminstrația Fondului de Mediu a impus a o penalitate de 4 lei/kg pentru toate OTR-urile care nu îndeplinesc această normă. La nivelul anului 2021, conform țintelor de colectare, au rămas de strâns din piață 58.000 de tone DEEE, care, la o penalitate de 4 lei/kg, înseamnă o amendă națională de 47 de milioane de euro.

Sancțiunea care ar trebui să se aplice reprezintă 70% din veniturile acestei industrii, a cărei valoare, în 2021, a fost de 67 de milioane de dolari, fapt ce va avea consecințe devastatoare.

Se va declanșa falimentul industriei de reciclare din România?

Dacă aceste sancțiuni nu vor fi reglementate prin următoarele modificări ale legii, se va ajunge fie la falimentarea industriei de reciclare prin intrarea în insolvență a majorității OTR-urilor, fie la prețuri mult mai mari pentru taxa de timbru. În mod paradoxal, prin noile modificări ale OUG 196/2005, se renunță si la penalitatea pentru fraudă și se creează astfel un vid legislativ ce poate da naștere unor practici ilegale.

„Toate aceste modificări ale OUG 196/2005 sunt haotice, făcute fără consultarea specialiștilor din domeniu, a celor implicați în domeniul colectării și reciclării. OTR-urile fie vor intra în insolvență din cauza amenzilor uriase, nejustificate, fie vor mări de până la 10 ori taxa de timbru verde, fapt ce se va reflecta în prețul de la raft al produselor. Ca să-și plătească amenzile, ele vor fi nevoie să-și măreasca taxele de colectare, iar producătorii vor majora și ei prețul produselor pentru a nu ieși pe minus.

Tot cetățenii sunt cei care vor avea de suferit. În plus, nu avem nicio certitudine că banii din amenzi, ce ajung la Bugetul Statului, nu vor avea alte destinații decât reciclarea. Noi nu avem fabrici de reciclare suficiente pe teritoriul țării, nu se sprijină deloc această industrie. AFM nu a construit nicio fabrică de reciclare. Din contră, se încearca cu disperare aducerea de bani la bugetul de stat, pe orice cale. În timp ce OTR-urile vor dispărea, populația va plăti mai mult pe electrocasnice și ne vom îngropa, cu timpul, în deșeuri de echipamente electrice și electronice, ce nu vor mai fi colectate spre reciclare”, declara surse din industria de colectare DEEE.

Panourile fotovoltaice și frigiderele nu expiră după 3 ani

O soluție în acest sens ar consta în folosirea unui mod realist de calcul al țintelor minime de colectare, cu o formulă de 85% din totalul DEEE-urilor generate de piață. Mai mult, aplicarea țintelor minime de colectare trebuie sa fie diferită pentru fiecare categorie de DEEE raportată la durata lor de viață. În cazul panourilor fotovoltaice, spre exemplu, avem o durată de viață de aproximativ 25 de ani și ele sunt acum calculate ca și cum ar deveni deșeuri după doar 3 ani de folosință. În cazul frigiderelor ele devin DEEE-uri după o durată de viață medie de 7 ani, nu după 3 ani, iar exemplele pot continua.

În 2021 omenirea a generat o cantitate record de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) la nivel mondial, peste 57,4 milioane de tone, arată Global Waste Monitor. Ca și comparație, deșeurile generate depășesc greutatea Marelui Zid Chinezesc, considerat cel mai greu obiect artificial de pe suprafața Pământului.

Cantitatea globală de DEEE din 2021 este cu 4 milioane de tone mai mare în comparație cu 2019, când s-au raportat 53,4 milioane de tone și cu 21% mai mare decât în 2014, când cifrele indicau 45 de milioane de tone. Dacă se urmează această tendință, specialiștii estimează că totalul deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) generat anual va depăși 74 de milioane de tone până în 2030.

Afla acum ultimile noutati!

Cele mai recente articole!

Taxa de timbru verde poate crește de până la 10 ori la începutul anului viitor. Frigiderele se vor scumpi cu cel puțin 350 de lei