Cea mai mare problemă a ta nu tine de faptul că nu ai bani. Cea mai mare problema a ta tine de faptul ca nu stii cum sa faci bani.
Îți este din ce în ce mai greu să citești sau te simți nesigur atunci când conduci mașina, mai ales pe distanțe lungi sau noaptea? Ai dureri de cap și vederea îți este neclară? Dacă experimentezi astfel de situații, deși porți ochelari de vedere sau lentile de contact de ceva vreme, atunci poate că e timpul să mergi la un nou control oftalmologic. Aceasta, pentru că s-ar putea să fie nevoie de o ajustare a ochelarilor ori chiar de schimbarea lor.
Pentru a putea acționa corect și din timp, este esențial să fii bine informat și să-ți cunoști organismul. Iată de ce, în cele ce urmează, îți explicăm care sunt posibilele semne și consecințe pe termen lung ale purtării ochelarilor nepotriviți și cum alegi corect perechea de ochelari sau de lentile de contact.
Una dintre concepțiile eronate legate de ochelarii de vedere sau de lentilele de contact cu dioptrii este că pot să-ți „strice ochii” dacă nu folosești produsele potrivite. Este bine să știi, însă, că, din punct de vedere medical, acest lucru nu are cum să se întâmple. Ochelarii sau lentilele de contact au rolul de a corecta sau de a ameliora un defect de vedere ori simptomele unei afecțiuni oftalmologice, astfel încât tu să vezi clar.
Prin urmare, purtarea unor ochelari de vedere nepotriviți nu are cum să-ți deterioreze globul ocular în sine, ci poate să forțeze ochii să se adapteze astfel încât vederea ta să fie clară, supunându-i unui efort care poate cauza anumite manifestări fizice, cum ar fi:
Mergi la un consult oftalmologic de specialitate te poti programa aici, descoperă categoria noastră de OCHELARI DE VEDERE și alege produsul care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.
Dacă în cazul adulților, purtarea unor ochelari de vedere care sunt prea puternici sau prea slabi nu afectează ochiul, ci poate provoca doar anumite simptome ce pot fi rezolvate pe parcurs, în cazul copiilor, lentilele de contact corecte sau ochelarii adecvați sunt esențiali. Aceasta, pentru că ochii lor sunt în formare și, la fel ca în cazul lipsei acestor dispozitive medicale, ochelarii de vedere nepotriviți pot duce la dezvoltarea unor afecțiuni oculare permanente.
Apoi, reține că este important să faci distincția între a purta ochelarii nepotriviți și perioada de acomodare cu un anumit tip de lentilă. De exemplu, în cazul astigmatismului, sunt recomandați ochelarii cu lentile cilindrice sau sfero-cilindrice. La început, este posibil să ai impresia că podeaua și pereții sunt înclinați. Aceasta nu înseamnă că ochelarii nu sunt potriviți. Acomodarea, mai ales în situația astigmatismului sever, poate dura peste o săptămână, potrivit WebMD. La fel se poate întâmpla și în cazul ochelarilor bifocali, când poate dura de la câteva zile până la câteva luni până să te obișnuiești cu ei. Cele mai întâlnite manifestări, într-o astfel de situație, sunt senzația de dezorientare și durerile de cap. Este de menționat că, în cazul copiilor, ai căror ochi sunt în formare, acomodarea este mult mai ușoară decât la adulți.
Există și cazuri în care senzația de arsură sau mâncărimile de la nivelul ochilor, de exemplu, pot fi, într-adevăr, un semn că porți ochelari de vedere nepotriviți, însă este posibil ca ele să aibă la bază o altă cauză, cum ar fi expunerea prelungită la aerul prea uscat. Totuși, într-o astfel de situație, ochelarii neadecvați la nevoile tale pot accentua disconfortul.
Totodată, în funcție de afecțiunea oftalmologică pe care o ai, dioptriile se pot schimba de-a lungul timpului. Prin urmare, nu este suficient să mergi o dată la un control și să porți aceeași pereche de ochelari toată viața. Este esențial să ții cont de recomandările medicului, în ceea ce privește ajustarea acestora sau chiar schimbarea lor.
Așadar, chiar dacă purtarea ochelarilor nepotriviți nu are drept consecință modificarea structurilor din care este alcătuit ochiul, ea poate avea manifestări de la cele mai simple, la cele mai severe. Acestea din urmă îți pot afecta activitatea de zi cu zi, provocându-ți un disconfort fizic puternic, dându-ți senzația de nesiguranță, pentru că nu te mai poți orienta corect în spațiu și vederea nu este clară. Ține cont, însă, că în cazul copiilor lucrurile sunt ceva mai complicate și consecințele pot fi pe termen lung și iremediabile.
Iată de ce este indicat să mergi la un control de specialitate, mai ales dacă simptomele nu se ameliorează. Aceasta pentru că, pe de-o parte, te vei informa corect și vei ști dacă este vorba despre o reacție normală a organismului asociată cu acomodarea cu lentilele progresive sau bifocale, de exemplu, sau dacă într-adevăr ochelarii nu sunt potriviți. Pe de altă parte, poți evita dezvoltarea unor afecțiuni oculare grave sau agravarea simptomelor celor deja existente.
Mergi la un consult oftalmologic de specialitate, descoperă categoria noastră de LENTILE DE CONTACT și alege produsul care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.
Se spune că „paza bună trece primejdia rea”, prin urmare, prevenția este cea mai eficientă metodă prin care poți evita problemele cauzate de purtarea ochelarilor nepotriviți. Din această perspectivă, este bine să ții cont de anumite recomandări utile, ca să știi cum să alegi lentilele de contact adecvate sau perechea de ochelari care răspunde cel mai bine nevoilor tale:
Intră în categoria noastră de OCHELARI DE VEDERE, selectează butonul „Adaugă lentile” și descoperă gama de tratamente extra, specifice Optiblu.
Durerile de cap, senzația de ochi obosiți, roșeața, mâncărimile de la nivelul ochilor, vederea neclară sunt câteva dintre posibilele semne ale purtării unor ochelari nepotriviți. Pentru a afla, însă, cauza sigură a unor astfel de manifestări și pentru a ști dacă este nevoie de ajustarea ochelarilor ori de înlocuirea lor, este bine să mergi la un control și să ții cont de recomandările medicului specialist.